2023 Dünya çevre günü etkinlikleri kapsamında Edirne’nin Doğal ve kültürel mirası etkinliği gerçekleştirildi

2023 Dünya çevre günü etkinlikleri kapsamında Edirne’nin Doğal ve kültürel mirası etkinliği gerçekleştirildi. Sarayiçi ve Hasbahçe alanında Tavukormanı mevkiinde 3-4-5 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Akademisyenlerinin sunumları gerçekleşti. Bu sınumlarda aşağıdaki konulara vurgu yapıldı

 

“Edirne il sınırları içerisinde yer alan TAVUK ORMANI, gerek flora gerekse fauna bileşenleri bakımından oldukça önemli bir alandır. Alanda toplam 72 kuş türünün yaşadığı, pek çok memeli hayvana da ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Ayrıca bölgenin florasında yer alan aromatik ve farmasötik bitki türlerinin de önemli bir çeşitlilikte olduğu bilimsel çalışmalarla da bildirilir. Özellikle, Türkiye'ye endemik olan Bellevalia edirnensis (Edirne sümbülü) populasyonunun en yoğun olduğu tek alandır. Bölgenin riparian zon olan taşkın orman alanı olması da, Tavuk Ormanını ekolojik bakımdan eşsiz kılar. Ancak alandaki rekreasyon faaliyetleri nedeniyle insan etkilerine maruz kaldığı ve bunun doğal ekosistem üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır. Sonuç olarak Edirne Tavuk Ormanı, mutlak korunması gereken alanlar kapsamında değerlendirilmelidir.

Etkinliğimiz kapsamında Trakya’nın bir diğer biyolojik zenginliği Avrupa Kırmızı Orman Karıncası – Formica pratensis- hakkında bilgilendirmeler ve broşürler dağıtıldı. Avrupa Kırmızı Orman Karıncası

Ülkemizde sadece Trakya bölgesinde Edirne ve Kırklarelinde yaşamaktadırlar ve yuva sayıları çok azaldığı için ulusal kırmızı listedeki koruma kategorisi Critically endangered (CR-kritik tehlike altında) olan bir türdür. Kırmızı orman karıncalarının bulundukları ekosistemde kilittaşı bir tür olarak bir denge unsuru olduğu, zararlı böceklerin biyolojik kontrolünde uzun yıllardır biyolojik mücadele ajanı olarak kullanıldığı, toprağın havalandırılmasında, çeşitli bitkilerinin tohumlarının dağıtılmasında önemli rol oynadıkları, korumamız gereken bölgesel bir biyozenginlik türümüz olduğu belirtilmiştir.”

 Bunun dışında TÜ. Eczacılık Fakültesi ve Biyoloji Bölümü akademisyenlerinin eşliğinde Tavuk ormanı gezildi. Ormanda yürüyüş ,yoga ve nefes egzersizleri ile ilgili etkinlikler yapıldı.

 Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenlerinin kültürel miras ile ilgili sunumları gerçekleşti. T.Ü Doğa tarihi müzesi gezildi.

Her günün sonunda akademisyenler ve katılımcılar ile gün sonu değerlendirmeleri yapıldı. Etkinliğin sonuç bildirgesi okundu.
Ek Resimler
Bu içerik 03.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 87 kez okundu.