Atmosferdeki N2O (nitröz asit) seviyeleri giderek artıyor.

Dünya çapındaki gıda üretiminde giderek daha fazla kullanılan suni nitrojen gübreleri, atmosferdeki N₂O yoğunluklarını artırıyor. N₂O, atmosferde 100 yıldan uzun süre kalan karbondioksitten (CO₂) 300 kat daha güçlü bir sera gazı. 

Küresel Karbon Projesi ile Uluslararası Nitrojen Girişimi’nin şemsiyesi altında ve ABD’deki Auburn Üniversitesi’nin önderliğinde yürütülen; 14 ülkedeki 48 araştırma kuruluşundan bilim insanlarının katıldığı çalışma, Nature bülteninde yayımlandı. 

Yeni çalışma, iklim değişikliğini etkileyen endişe verici bir gidişata işaret ediyor: N₂O, endüstri öncesi seviyelere kıyasla yüzde 20 artış göstermiş durumda. Artışların, 1750 yılında milyar başına 270 kısımdan (ppb), 2018’de 331 ppb’ye yükseldiği kaydediliyor. En hızlı yükselme ise insan faaliyetleri sebebiyle son 50 yılda meydana gelmiş. 

Devamı için tıklayınız.
Bu içerik 30.11.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 190 kez okundu.