Biyoloji Bölümü Omurgalı Müzesi Basının ilgisini çekiyor

Telef olan yaban hayvanları, Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümündeki müzede, öğrencilerin eğitimi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla sergileniyor.

Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne ve çevresindeki birçok yaban hayvanının araçların çarpması sonucu telef olduğunu söyledi. Telef olan hayvanların bazılarının duyarlı köylüler tarafından yetkililere teslim edildiğini belirten Özkan, bu yaban hayvanlarının bilimsel incelemelerde kullanılabildiğini ifade etti. Telef olan hayvanları, gerekli işlemlerin ardından üniversitedeki müzede sergilediklerini aktaran Özkan, şöyle konuştu:"Araba çarpması sonucu telef olan hayvanları tahnit ederek öğrenci materyali ve vatandaşlara tanıtmak amacıyla bir müze oluşturduk. Su maymunu, yaban kedisi, tilki, köstebek, sincap, kokarca gibi yaban hayvanlarının bulunduğu müzede ayrıca, çevremizde yaşayan tüm omurgalılara ait iskeletler de var. Özkan, biyolojik müze materyallerinin de zengin olduğunu vurguladı. 

"DUYARLILIK ARTIYOR"

Özkan, yaptıkları ziyaretlerde köylülerin yaban hayvanlarıyla ilgili duyarlılık düzeyinin arttığını gördüklerini söyledi.Dolaştıkları yerlerde insanlarla konuştuklarını ve iletişim bilgilerini bıraktıklarını belirten Özkan, şöyle devam etti:"Köylülerle konuştuğumuzda son zamanlarda medyadan ve çevreden edindikleri bilgiler doğrultusunda, yabani hayvanlara karşı daha duyarlı olduklarını, öldürme girişiminde bulunmadıklarını fakat bazen korktuklarını ve akademisyenlerden yardım alma ihtiyacı duyduklarını söylüyorlar. Biz de dolaştığımız yerlerde iletişim bilgilerimizi bırakıyoruz ve köylülerden yaban hayvanı gördüklerinde bize haber vermelerini istiyoruz. Gittiğimiz yerlerde, çevrede bulunan omurgalılar, kuşlar, memeliler sürüngenler, kertenkeleler, yılanlar hakkında gerekli bilgileri veriyoruz. Sohbet esnasında bunların resimlerini de gösteriyoruz."Özkan, merkeze bağlı Sazlıdere köyünde geçtiğimiz yaz ölü olarak bulunan bir Alacalı Kokarca'nın da müzede sergilenmeye başlandığını aktardı. Alacalı Kokarca'nın, Türkiye ve dünyadaki nadir olan türlerden olduğunu köylülere anlattıklarını dile getiren Özkan, "Araba çarpması sonucu öldüğü kanaatine vardık. Taze olduğu için de tahnit ederek bu materyali öğrencilere öğretim açısından değerlendirmeyi düşündük. Şu anda bölümümüzün müzesinde diğer nadir türlerle sergileniyor" diye konuştu.

http://www.edirnehaber.org/haber/8909/yaban-hayvanlari-muzede.html

 http://www.haberler.com/yaban-hayvanlari-muzesi-5430389-haberi/

http://www.edirnehaber.com/yaban-hayvanlari-muzesi-5430389-haberi/

http://www.bursahaber.com/album-p2-aid,674.html

http://www.risaleajans.com/foto-haber/daha-once-hic-boyle-gormediniz?i=daha-once-hic-boyle-gormediniz_333969.jpg

 http://www.objektifhaber.com/33-bin-yarasa-kis-uykusunda-64109-haber/

 http://www.haberx.com/yarasanin_yararlari(17,n,10109844,165).aspx

 http://www.hurriyetdailynews.com/animals.aspx?pageID=420

http://www.hurriyetdailynews.com/wildlife-and-animal-museum-promotes-nature-.aspx?pageID=238&nID=59894&NewsCatID=378

Ek Resimler
Bu içerik 17.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1266 kez okundu.