Hepatit C ile ilgili keşif Fizyoloji ve Tıpta 2020 Nobel Ödülü'nü kazandı

Üç virolog, Hepatit C virüsünün keşfi için Nobel fizyoloji veya tıp ödülünü kazandı. Bethesda'daki ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden Harvey Alter, şu anda Kanada, Edmonton'daki Alberta Üniversitesi'nde olan Michael Houghton ve şu anda New York City'deki The Rockefeller Üniversitesi'nden Charles Rice ödülü paylaşacak. Karolinska Enstitüsü'nün Nobel Meclisi, 10 milyon İsveç kronunu ve ya 1,1 milyon dolardan fazla olduğunu açıkladı. Dünya çapında yaklaşık 71 milyon insan kronik hepatit C enfeksiyonuna sahiptir. Her yıl tahminen 400.000 kişi siroz ve karaciğer kanseri dahil hastalıktan kaynaklanan komplikasyonlardan ölüyor. Günümüzde, insanların enfekte olmalarının başlıca yolu, damar içi ilaçları enjekte etmek için kullanılan kontamine iğnelerdir, ancak araştırmacılar, 1970'lerde, 80'lerde ve 90'larda keşiflerini yaptıklarında, kan transfüzyonları, hepatit C enfeksiyonunun önemli bir kaynağıydı. Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden bir immünolog olan ve ödüllülerin katkılarını anlatan Gunilla Karlsson Hedestam, Houghton ve meslektaşlarının geliştirdiği kan testinin tüm dünyada kan taramak için kullanıldığını ve hepatit C enfeksiyonlarını önemli ölçüde azalttığını söyledi.
Devamı için tıklayınız.

Bu içerik 02.11.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 144 kez okundu.