İnsanlar zehirli bitkileri pişirmeyi nasıl öğrendi?

1860'ta Robert Burke ve William Wills Avustralya'nın güneyindeki Melbourne'den kuzeydeki Carpentaria Körfezi'ne doğru yola koyuldu. Amaçları, Avustralya'nın o güne dek hakkında fazla şey bilinmeyen iç bölgelerini keşfetmekti. Ancak keşif planlandığı gibi gitmedi. Burke, Wills ve yanlarına katılan İrlandalı asker John King dönüş yolunda yiyeceklerini tüketmişti.

Hayatta kalmaya çalışıyoruz" diye yazmıştı Wills. Bu bölgede yaşayan aborijin Yandruwandha kabilesi ise tüm olumsuz koşullara rağmen yaşamını sürdürebiliyordu. Kabile üyeleri, "nardoo" (Marsilea drummodii) adını verdikleri dört yapraklı yonca benzeri bir tür eğrelti otunun tohumlarını ezerek yaptıkları ekmeklerden verdiler kâşiflere. Böylelikle zehirli bitkilerin pişirilmesi ilk defa öğrenilmiş oldu.

Devemı için tıklayınız.

Bu içerik 30.11.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.