Kanser Hücreleri, Bağışıklık Sisteminden Kaçarken Beklenmedik Hileler Kullanıyor

Yaygın inanışa göre, tümör baskılayıcı genlerin büyük çoğunluğunda, mutasyonların hücrelerin çıldırmasına ve kontrolsüz şekilde büyüyüp bölünmesine olanak sağladığı düşünülmüştü. Ancak bu genlerin bir çoğunun mutasyon geçiren versiyonlarının, aslında bir petri kabındaki hücrelere konulduğu zaman şiddetli bir büyümeye sebep olmadığı gözlendi. Bilim insanları normalde anormal hücrelere saldırmada çok maharetli olan bağışıklık sisteminin, yeni tümörleri daha başlamadan engelleme konusunda neden daha fazlasını yapmadığını açıklayamamaktadır. 

Howard Hughes Tıp Enstitüsünde çalışan araştırmacı Stephen Elledge ve ark. bu kusurlu genlerin pek çoğunda yeni ve şaşırtıcı bir faaliyet olduğunu ortaya çıkarmış. Mutasyon geçirmiş 100’den fazla tümör baskılayıcı gen, bağışıklık sisteminin farelerdeki habis hücreleri belirleyip ortadan kaldırmasını önleyebiliyor. 

Elledge’in yeni makalesi, bazı cevaplar sunuyor. Araştırma takımı, insan kanseriyle ilişkili olduğu bilinen genlerin de içinde yer aldığı 7.500 genin etkilerini incelemiş. Kanserle bağlantılı bu genlerin üçte biri veya daha fazlası, mutasyon geçirdikleri zaman (genelde dokuya özgü bir şekilde) bağışıklık sisteminin tümörlerin kökünü kazımasını önleyen mekanizmaları tetikliyor. 

Howard Hughes Tıp Enstitüsünde araştırmacı ve Johns Hopkins Üniversitesinde kanser genetikçisi olan, yeni çalışmada ise yer almayan Bert Vogelstein, “Bu sonuçlar, tümör baskılayıcı genler ile bağışıklık sistemi arasındaki şaşırtıcı ve açıklanmamış bir ilişkiyi ortaya çıkarıyor” diyor. 
Devamı için tıklayınız.
Bu içerik 29.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 147 kez okundu.