TRAKYA ÜNİVERSİTESİ DOĞA TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü uzman ekip kadrosu 40 yıllık müze materyali haline getirdikleri çok sayıda bitki ve hayvan örneklerinin olduğu zengin bir koleksiyona sahiptir. Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi, Rektörümüz Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katkı ve destekleriyle, biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Çamlıtepe liderliğindeki ekip tarafından hayata geçirilmiş olup müzemiz 7 ocak 2023 tarihinde TBMM Başkanımız Sayın Prof.Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle ziyarete açılmıştır. Müzede sergilenen örnekler orjinaldir, 40 yıl boyunca Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanlarınca müze tekniklerine uygun olarak hazırlanmıştır ve örneklerin temininde avlanma yapılmamıştır.
Bu proje ile doğa koruma bilincine katkının yanısıra doğal zenginliğimizin gelecek nesillere tanıtılması, aktarılması, şehrimize yeni bir ulusal-uluslararası turizm destinasyon noktası kazandırılması da dikkate alınmıştır.
Müzemizde, ülkemizin farklı bölgelerinden toplanan fakat özellikle Trakya bölgesinin biyolojik zenginliğini yansıtan çeşitli omurgasızlar-böcekler, yumuşakçalar, bitkiler, balıklar, ikiyaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere ait toplam 734 türe ait 1923 örnek sergilenmektedir. Bu örneklere ait bilimsel veriler Türkçe-İngilizce olarak bilgi panellerinde ve akan dokunmatik ekranda yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulmaktadır. Müzemizin aynı zamanda hem uluslararası araştırıcılara hizmet sunma hem de yaşayan müze içeriğini destekleme amaçlı olarak Üniversitemizin Biyoloji Bölümü müze depolarında 100.000’ni aşkın böcek materyali ve yaklaşık tanımlanmış 2000 böcek türü, ve 1000’i aşkın iskelet-doldurulmuş halde omurgalı örnekleri ve 15.000’i aşkın bitki örneklerini içeren uluslararası herbaryumu mevcuttur.

Bitki ve hayvan örnekleri, Karaağaç Yerleşkesi'nde açılışı yapılacak müzede bilim ve doğa meraklılarının ilgisine sunulacak.

Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, AA muhabirine, 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapan Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin olduğunu söyledi.

Bu bitkilerin yüzde 32'sinin endemik olduğunu belirten Çamlıtepe, "Türkiye Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik zengini ise Trakya da Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik zenginidir. Trakya 2 bin 773 bitki türü içermekte olup Türkiye bitki çeşitliliğinin yaklaşık yüzde 25'ini temsil etmektedir. Trakya'daki bitkilerin 68'i sadece bu bölgede bulunmaktadır. Bölgede 415'i omurgalı olmak üzere 2 bin 162 hayvan türü tespit edilmiş olup bu sayı her yıl artmaktadır." dedi.

"Üniversitemiz zengin bir koleksiyona sahip"

Çamlıtepe, TÜ Biyoloji Bölümünün çok sayıda bitki ve hayvan örneğinin bulunduğu zengin bir koleksiyona sahip olduğunu dile getirdi.


Bu koleksiyonun bir bölümünün, TÜ Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileneceğini ifade eden Çamlıtepe, "Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katkı ve destekleriyle hayata geçirilen müzemiz 7 Ocak'ta ziyarete açılacak. Müzede sergilenecek örnekler orijinaldir. 40 yıl boyunca bölüm öğretim elemanlarınca müze tekniklerine uygun olarak hazırlanmıştır ve örneklerin temininde avlanma yapılmamıştır." diye konuştu.


Çamlıtepe, müze projesi ile doğa koruma bilincine katkının yanı sıra doğal zenginliğin gelecek nesillere tanıtılması, aktarılması ve kente yeni bir turizm alanı kazandırılmasının amaçlandığını belirtti.


"734 türden 1923 örnek sergilenecek"

Müzede son hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Çamlıtepe, şöyle konuştu:

"Müzemizde ülkemizin farklı bölgelerinden toplanan, özellikle Trakya'nın biyolojik zenginliğini yansıtan çeşitli omurgasızlar, böcekler, yumuşakçalar, bitkiler, balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere ait toplam 734 türden 1923 örnek sergilenmektedir. Bu örneklere ait bilimsel veriler Türkçe ve İngilizce olarak bilgi panellerinde ve akan dokunmatik ekranda yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulmaktadır.



Üniversitemizin biyoloji bölümü müze depolarında 100 bini aşkın böcek materyali ve yaklaşık tanımlanmış 2 bin böcek türü ve 1000'i aşkın iskelet-doldurulmuş omurgalı örnekleri ve 15 bini aşkın bitki örneklerini içeren uluslararası herbaryumu ( kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer) mevcuttur. Bu kapsamda hem müzemiz hem de müze depomuz uluslararası araştırıcılara hizmet sunma ve destekleme görevi de görecektir."

https://www.aa.com.tr/tr/kultur/trakya-universitesi-doga-tarihi-muzesinde-40-yilda-toplanan-ornekler-sergilenecek-/2781197 

Ek Resimler
Bu içerik 07.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 2578 kez okundu.